VIGTIG MEDDELELSE!
Kan du kun se dele af dit forbrug? Så er der hjælp at hente.
Jeg har behov for hjælp, klik her
Biogas skal gøre Slagelse renseanlæg CO2-neutralt i 2021
Hver gang borgerne i Slagelse Kommune trækker ud i toilettet eller lukker vandet ud af køkkenvasken, er de med til at gøre Slagelse til en grønnere kommune. Slammet fra vandet ender nemlig i SK Forsynings rådnetanke, hvor der produceres biogas, som omdannes til el og varme i gasmotorer.
Siden 2017 har vi i SK Forsyning været i gang med at renovere vores rådnetanke, hvor slammet fra kommunen havner. Det har betydet en stor fremgang i produktionen af biogas, som bliver omdannet til el og varme. Faktisk satte forsyningen produktionsrekord sidste år, og det betyder store besparelser for forbrugerne.
Slammet bliver brugt igen og igen
Når slammet kommer frem til rådnetankene, nedbrydes det over tid og produceres derved biogas. Denne biogas omsættes til el i SK Forsynings store gasmotorer, og den overskydende varme fra produktionen af el, bruges til varme på fjernvarmenettet.
Men det stopper ikke her! Restproduktet fra slammet bruges til gødning af landbrugsjord. Man kunne fristes til at tro, at slammet, efter at være blevet brugt til biogas, var mindre effektivt som gødning. Det er imidlertid ikke tilfældet. Faktisk er der mange fordele at hente ved, at slammet har været igennem en afgasningsproces. Fordi slammet er afgasset og nedbrudt mindskes lugtgenerne, mange ukrudtsfrø er blevet nedbrudt og spredes derfor ikke på markerne, og samtidig sikrer nedbrydningsprocessen, at næringsstofferne optages bedre af planterne, så der er mindre risiko for, at nærrigsstofferne udvaskes og ender i drikkevandsreservoirerne.
Den effektive produktion af varme og el betyder, at vi hos SK Forsyning satser på, at Slagelse renseanlæg bliver CO2-neutralt i år. Og ifølge Senior projektleder Jan Jørgensen er det ikke en usandsynlig målsætning. SK Forsyning opnåede nemlig at være 94% CO2-neutral ved udgangen af 2020.