Drift
Drift

gadelys-ikon-menu-side

Problemer med gadelyset? 

Du kan fejlmelde det her på siden Giv et Praj

Kontakt
Kontakt

Kontakt SK Forsyning

Tlf. 58 36 25 00

Telefontider:

Mandag-torsdag 8-17

Fredag 8-13

kontakt@envafors.dk

Skriv til os

SK Forsyning
SK Forsyning
Info


BEMÆRK Du kan altid skrive til os, hvis vi ikke er til at træffe på telefon. Klik her.
Indtast søgeord

Du er her:
Publiceringsdato
13. februar 2019

Varmepumper

Billede stort:

Luft-Vand & Jord-Vand varmepumpe

En luft-vand varmepumpe fungerer ved, at den kølige udeluft opvarmes og bruges til at varme vand op, til både rumopvarmning og varmt brugsvand. 

En jord-vand varmepumpe fungerer næsten på samme måde - her trækkes varmen bare ud af jorden i stedet for af luften.


Hvis der er et gammelt olie- eller gasfyr i boligen, og dette skal udskiftes, kan et godt alternativ være en luft-vand eller jord-vand varmepumpe, idet huset allerede er forsynet med et vandbærende system til rumopvarmning, enten i form at et radiator- eller gulvvarmeanlæg. Ved at skifte fra olie eller gas, vil du kunne spare op til 50% om året på varmeregningen.


En jord-vand varmepumpe kræver dog et større haveareal til nedgravning af slanger. For at sikre høj effektivitet af denne type varmepumpe, skal der være så lidt skygge, hvor slangerne er placeret, som muligt.

Hvis der ikke er haveareal nok til nedgravning af slangerne, er en luft-vand varmepumpe at foretrække.


Før anskaffelse af en varmepumpe er det dog vigtigt at huset er ordentligt isoleret. Dette for at sikre, at varmepumpen kan varme huset ordentligt op, idet fremløbstemperaturen er lavere end ved olie- eller gasfyr.

Varmepumpen er særligt fordelagtig, hvis der er indlagt gulvvarme i huset, idet dette kræver en lavere fremløbstemperatur end et radiatoranlæg.

Hvis der er radiatorer i stedet for gulvvarme i boligen, skal det, før anskaffelse, først klarlægges om radiatorerne er store nok, til at kunne varme tilstrækkeligt op ved den lavere fremløbstemperatur, som varmepumpen giver. Hvis radiatorerne ikke er store nok, kan det eventuelt overvejes, om der skal installeres flere, eller om de oprindelige skal udskiftes til nogle større.


Samtidig skal det overvejes, hvor udedelen af varmepumpen skal placeres, da denne støjer og derfor ikke bør placeres tæt på soveværelse eller naboer. Ved tvivlsspørgsmål, kontakt da en fagmand.Ved valg af varmepumpe er det en god ide at vælge en fra Energistyrelsens ”positivliste for varmepumper”. Varmepumperne på den følgende liste er godkendt af energistyrelsen, ud fra en række minimumskrav til produktkvalitet - se listen


Varmepumper som primær opvarmningskilde giver mulighed for en reduktion af el-afgiften på alt el-forbrug, der overstiger 4.000 kWh/år.


Luft-luft varmepumpe

Luft-luft varmepumpen fungerer ved at trække varme ud af luften udenfor og bruge denne til at varme luften i boligen op.

Luft-luft varmepumper er dog hovedsageligt brugt som supplerende varmekilde, til eksempelvis el-radiatorer.


En af fordelene ved en luft-luft varmepumpe er, at den ikke er afhængig af et vandbærende system. Derfor  kan den monteres i alle bygninger uden at lave hele varmesystemet om.


Der findes også typer af disse varmepumper, der kan fungere som aircondition om sommeren. Dette kan dog få el-forbruget til at blive væsentligt højere.


Inde-delen af en luft-luft varmepumpe støjer, så det kan være en god ide at få en demonstration, inden den købes.


Varmepumper giver mulighed for en reduktion af el-afgiften på alt el-forbrug, der overstiger 4.000 kWh/år – hvis vel at mærke varmepumpen bruges som primær opvarmningskilde. Hvis den kun bruges som supplerende varmekilde, er reduktion af el-afgiften ikke mulig.

SK Forsyning
Telefonerne er åbne
Man.-tors.
08-17.00
Fredag
08-13.00
Du er her >
Til af siden toppen